Românii sunt mult mai atenţi la facturile la curent, după ce prețurile au tot crescut în ultima perioadă. Iar când îşi cumpără aparate electrocasnice, precum aerul condiționat, aproape indispensabil pe timp de vară, se uită de două ori la consum înainte de a alege, mai ales că poate fi folosit și iarna pentru încălzire.
Când vine vorba de detalii tehnice, specialiștii ne spun că trebuie să aflăm puterea în KW de care dispun și din ce clasă energetică fac parte.
Aparatele de aer condiționat care dispun de clasa energetică A sau A+ pot avea un consum mai mic cu până la 40%. În schimb, cele care fac parte din clasa energetică C sau D pot consuma cât 300 de becuri economice și într-un singur minut cât alte aparate în 3 ore.
E bine să știi că, dacă ai un aparat din clasa A+ (consumul este de 1,08 kw/h) și plătești 0.8 + 1.08 = 0.86 lei pe oră.
Dacă este pornit – în medie 6 ore pe zi – asta înseamnă 6 x 30 = 180 de ore/lună. Așadar, calculul final este de 180 x 0.86 = 154 de lei/lună.
Durata de viață a unui aparat de aer condiționat variază de la 5 la 10 ani, în medie, dar pot avea și o durată mai mare de utilizare atâta timp cât întreținerea este făcută corespunzător.
Pentru a utiliza aparatul în condiții optime, o perioadă lungă de timp, este indicat să se facă mentenanța cel puțin de două ori pe an.